Billig övervakning

Jag vill börja med att säga att jag inte är sponsrad av någon organisation eller företag. Alla åsikter jag uttrycker här är personliga åsikter som bygger på erfarenhet.

I denna artikel vill jag dela med mig lite av erfarenheter gällande trådlösa nätverk (mesh-nätverk), eller rättare sagt utbyggnad av trådlösa nätverk samt trådlösa nätverksövervakningskameror.

För ett par veckor sedan beslutade jag mig för att utöka mitt befintliga trådlösa nätverk med ett Mesh-nätverk för att kunna ansluta några trådlösa övervakningskameror (mer om det senare). Ett mesh-nätverk består av flera accesspunkter som trådlöst kan kommunicera med varandra, vilket gör det enkelt att bygga ut och utöka sitt trådlösa nätverk. Varje access-punkt behöver inte anslutas med sladd. Mitt val föll på TP-link Deco M5 Mesh-system AC1300. Ett system med 3 accesspunkter. Kanske inte den senaste trådlösa standarden men helt ok och med ett bra pris.

Deco M5 kan köras i Router-mode eller i Accesspoint-mode, inte som ren repeater. Skillnaden beskrivs här. Det betyder att man kan inte med detta system trådlöst förlänga ett befintligt system direkt utan en accesspunkt måste agera router (ansluts till befintliga nätverket via kabel) eller kopplas in till det befintliga nätet som en ren accesspunkt via kabel. Standardläget är router-mode vilket betyder att en accesspunkt kan kopplas in direkt till ”Internet” eller till vårt befintliga nätverk men i alt. 2 så får man tänka på att man kör NAT (Network address translation) i två led, så tänk på vilka privata IP-adresser som används..

Installationen av Deco M5 systemet gick extremt smidigt och enkelt. Bara till att koppla in och sedan ladda hem en app till telefonen för att sedan lägga till och registrera accesspunkterna en i taget. Kommunikationen mellan app (telefon) och accesspunkt sker i det läget via Bluetooth.

Deco-appen för installation av TP-link accesspunkter mm.

Konfigurationen var enkel och processen att lägga till ytterligare trådlösa accesspunkter ännu enklare. Bara till att placera ut Accesspunkterna på lämpliga positioner. Test av överföringshastigheten visar gott resultat (uppfyller förväntningarna och hastigheten för den aktuella trådlösa standarden som används).

Nästa steg var att installera nätverksbaserade trådlösa övervakningskameror. Målet var att hitta billiga och bra kameror som skall sitta inomhus och i garage/stall. Valet föll på ett par TP-link Tapo C200 som man i skrivande stund kan köpa för under 300kr!

TP-link Tapo C200

Dessa kameror ha en bra utformning, möjlighet att fjärrstyras (vridas i höjd- och sidled), Full-HD upplösning samt rörelsedetektion som kan konfigureras. Vill man spela in så kan man installera micro-SD kort lokalt eller aktivera TP Links molntjänst vilket jag inte gjort, men det verkar lovande, så kanske i framtiden. Just nu vill jag bara ha ett bra, enkelt system där jag kan gå in och kolla kamerorna när jag vill samt få notiser vid rörelse.

Installationen gjordes med hjälp av appen Tapo som finns till alla plattformar. Processen att lägga till kameror och ansluta dem till det trådlösa nätverket var löjligt enkel. Det krävs visserligen att man registrerar et konto men den processen var också snabb och enkel, bara mejladress och lösenord.

Tapo appen

Den fysiska installationen av kamerorna var också enkel. Medföljande fäste fungerade bra med två skruvar och plugg. Efter att lagt till kamerorna i appen så sker all hantering via appen. Enkelt och lätt. Man kan enkelt gruppera kamerorna, sätta individuella inställningar för den vad gäller rörelsedetektering mm. samt skapa samlade vyer där man kan se och kolla på flera kameror samtidigt. Systemet är passivt (likt mycket annat idag) och kräver ingen konfiguration av lokala brandväggen/routern. Bäst av allt är att det går snabbt. Från start av appen tills dess att man ser videoströmmen går mycket snabbt.

Om jag ska summera min upplevelse så skulle det vara snabbt, enkelt, billigt och bra. Det är i mitt tycke svårt att få mer för pengarna än det här. Perfekt system för att övervaka husdjur, sommarstuga, garage eller liknande. Systemet för notiser fungerar mycket bra. Det är också väldigt enkelt att lägga till fler enheter. Så pass så att jag efter detta lagt till ytterligare 4 kameror i mitt system. Det finns flera andra tillverkare av kameror och accesspunkter och alla har idag liknande system som säkert är lika bra. Jag har ingen erfarenhet av andra tillverkares system (med undantag för vissa stora larmföretag) i närtid men TP Links system fungerar över förväntan.

Jesper Nilsson

Om: Uppskattad och erfaren utbildare med bred kompetens inom flera områden och passion för lärande. Författare och skapare av itlararen.se. Microsoft Certified Trainer (MCT), CompTIA-utbildare och CISCO-instruktör sedan flera år.
Flertalet certifieringar inom relevanta områden: MCSE, MCSA, Network+, A+, Linux+, LPIC m.fl.