Nya Microsoft certifieringar

Det händer en del på certifieringsfronten hos Microsoft. Efter den stora förändringen för ett par år sedan då man gick från produktbaserade certifieringar till rollbaserade certifieringar så har certifieringarna ”stabiliserat” sig. Men det tillkommer fortfarande nya certifieringar och befintliga certifieringar uppdateras betydligt oftare än tidigare. Inom Infrastruktur så har vi glädjande nog äntligen fått en Windows Server certifiering i form av Microsoft Windows Server Hybrid Administrator Associate som kom i december 2021.

Stor skillnad från förr är att man numera certifierar sig inom en ”roll” och inte en produkt. Förr var certifieringen giltig så länge produkten supporterades (t.ex. Windows 7) men nu är certifieringarna giltiga i 2 år. När certifieringen man har närmar sig 2 år så får man möjlighet att gratis uppdatera den via Microsoft Learn vilket är trevlig. Detta görs relativt enkelt via en uppdateringskurs som man kan göra i egen takt.

Vill man få koll på aktuella certifieringar så rekommenderar jag Microsofts interaktiva affisch/poster som ni hittar här.

https://query.prod.cms.rt.microsoft.com/cms/api/am/binary/RE2PjDI

Klickar man på en certifiering så får man mer information om vad som krävs för att uppnå den. Oftast är det en eller två exams som man ska klara av och det finns då en eller två tillhörande officiella Microsoft kurser med samma namn.

Det finns också olika nivåer. I 900-serien så hittar vi enklare fundamentals kurser som oftast är på en eller två dagar. Dessa är kopplade till en exam som är något enklare (och billigare) än övriga och som tjänar som en introduktion till t.ex. Azure (AZ-900) eller Microsoft 365 (MS-900) etc. Övriga nivåer är Associate och Expert. Har man tagit en eller i vissa fall två Exams så uppnår man Associate nivå. Sedan kan man bygga vidare med ytterligare två exams inom rätt område så uppnår man Expert nivå (se certifieringsaffischen).

Bland de lite nyare certifieringarna (inom infrastruktur) så hittar vi Azure Network Engineer Associate som man uppnår genom att klara exam AZ-700. Fördjupning inom nätverk och Azure. Vi har även Microsoft Windows Server Hybrid Administrator Associate som man uppnår genom att klara exam AZ-800 och AZ-801. En Windows Server certifiering med mycket fokus på Azure och hybridlösningar.

Avslutningsvis så kan man fråga sig varför man vill/bör certifiera sig? Det finns flera anledningar till detta såklart. För mig personligen så vill jag validera mina kunskaper och få ett intyg på detta som värderas internationellt. Det är även viktigt i min roll som MCT. Läs mer på https://docs.microsoft.com/en-us/learn/certifications/posts/microsoft-learn-why-get-certified

Jesper Nilsson

Om: Uppskattad och erfaren utbildare med bred kompetens inom flera områden och passion för lärande. Författare och skapare av itlararen.se. Microsoft Certified Trainer (MCT), CompTIA-utbildare och CISCO-instruktör sedan flera år.
Flertalet certifieringar inom relevanta områden: MCSE, MCSA, Network+, A+, Linux+, LPIC m.fl.